Op naar een fruitige zomer
We zijn lid van Voedselteam Dendermonde waar we sinds kort de keuze hebben om allerhande bessen te bestellen van een lokale boer.
Voedselteam is een coöperatie die ervoor zorgt dat lokale bioboeren eerlijk worden vergoed. In tegenstelling tot het recente fenomeen van Boeren en Buren of de zogenaamde "Buurderijen" zijn lokale Voedselteams lokaal gedragen projecten. Buurderijen draaien vooral rond een onlineplatform waar de winst gaat naar de ontwikkelaars en niet naar de boeren.
Een interessant artikel hierover vind je bij MO* magazine
Terug naar de bessen die onze fruitmanden de laatste weken verrijken, bessen nemen me mee naar herinneringen uit mijn jeugd, en dan vooral stekelbessen. Deze heerlijke vitaminebommetjes plukten we als kind aan de rand van een vijver. Ik ben opgegroeid in een typische sociale tuinwijk met de vrijheid zo eigen aan de jaren '70 en '80.
In de ochtend vertrokken we om te spelen met vriendjes, onze ouders wisten niet waar we waren, uiteraard kregen we "grenzen" zoals niet buiten de wijk of het Bospark gaan. Bospark was ons favoriete avonturengebied, volop varens om je te verstoppen, bomen om in te klimmen, een krakkemikkig speeltuintje, een fit-o-meter doorheen het park, en tot slot allerlei diertjes zoals pauwen, kippen, eenden, geitjes, pony's, herten....
Hoedanook, ik bestel stekel-, rode, cassis-, witte... bessen en kom tot het besef dat het eigenlijk wat veel is om gewoon op te eten.
Hoog tijd dus om het recept van de vegan bananen-chocolade muffins (ook heerlijk!) aan te passen en de muffins deze keer vol te proppen met bessen.
Het resultaat smaakt heerlijk en net zoet genoeg voor mij, de volgende keer steek ik er nog meer bessen in en waarschijnlijk ook wat zwarte chocolade, ja das een verslaving die ik nog niet wil opgeven.
Het fruit maakt de cakejes lekker vochtig. Daarnaast is het fijn te weten dat deze tussendoortjes boordevol vezels en vitamine C zitten.
Eat as much as you can, without guilt!
Hoe maak je het?
Ik bak graag eenvoudig, met andere woorden ik sta hiervoor niet graag uren in de keuken. Dit recept is super makkelijk en snel gemaakt.
- 500 gram mix van bessen (stekelbes, witte bes, rode bes en cassis), je kan er gerust 200gram extra bij doen indien je ook van "moist & fruity" houdt.
Rode en cassisbessen |
- 500 gram meel (ik gebruik vaak een mix, deze keer is dit boekweit en volkoren)
- Pakje bakpoeder
- 1 eetlepel baking soda
- 55 gram kokosbloesemsuiker (als je graag zoet eet voeg je best meer suiker toe)
- 1 rijpe banaan
- 150 ml zonnebloemolie
- 200 ml sojamelk
- Eventueel 100 gram zwarte chocolade, fijngehakt
Mix olie en sojamelk grondig door elkaar en giet dit mengsel bij het meel.
Even kort doorroeren!
Vul 24 muffinvormpjes met het beslag, oven warm maken op 180graden en ongeveer 20 minuten laten bakken.
Smakelijke zomer voor allen!
Lekker lieffie <3
BeantwoordenVerwijderen